Προσωποκεντρικός σχεδιασμός ζωής στον αυτισμό

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι εξαρτημένη είτε από τα μέλη της οικογένειάς τους ή/και από τους φροντιστές τους. Η μεγαλύτερη ανησυχία των μελών της οικογένειας είναι τι θα συμβεί στον συγγενή τους με αυτισμό εάν κάποιο θέμα υγείας προκληθεί στους ίδιους και δεν είναι σε θέση να τον/την υποστηρίξουν. Πράγματι, εάν ένα τέτοιο σενάριο συμβεί, όντως τα άτομα με αυτισμό θα νοιώθουν χαμένα χωρίς αυτούς. Αλλά, πώς μπορείς να κάνεις κάποιον πιο ανεξάρτητο όταν ακόμη και η μικρότερη μετάβαση, όπως η εναλλαγή από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, μπορεί να είναι η αιτία μιας τρομερής αναστάτωσης;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Προσωποκεντρικός Σχεδιασμός Ζωής (Person-Centered planning) χαίρει μεγάλης εκτίμησης κι εφαρμογής. Πρόκειται για μία προσέγγιση που τοποθετεί το άτομο με αυτισμό στο επίκεντρο της διαδικασίας σχεδιασμού της ζωής του λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του, καθώς και τις ανάγκες του. Στόχος είναι να αυξηθεί η ανεξαρτησία του ατόμου δίνοντάς του τον έλεγχο της ζωής του στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό –φυσικά, πάντα με την ανεκτίμητη βοήθεια του κύκλου υποστήριξης.

Η σύμπραξη του έργου δημιούργησε μερικά εργαλεία για να βοηθήσει τους διαμεσολαβητές (εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες στον τομέα, μέλη του κύκλου υποστήριξης) σε αυτήν την προσπάθεια. Το εργαλείο Αυτό-αξιολόγησης (συνοδευόμενο από το εργαλείο Εκτίμησης κινδύνου) που λειτουργεί σαν την ταυτότητα του ατόμου, το εργαλείο “Σχετικά με εμένα” που στοχεύει να αποκαλύψει τον χαρακτήρα του ατόμου όπως η διαδικασία ολοκλήρωσης ενός παζλ που στο τέλος, με όλα τα κομμάτια, μπορείς να έχεις τη συνολική εικόνα και τα εργαλεία Σχεδιασμού ζωής, που σχεδιάστηκαν ως μέσο οργάνωσης της καθημερινής ζωής για το άτομο στο φάσμα του αυτισμού, αποτελούν το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Οι προτεινόμενοι τομείς για το σχεδιασμό ζωής είναι οι εξής:

  • Κατοικία – πού να ζήσετε και με ποιον να μείνετε
  • Οικονομικά – προϋπολογισμός και προγραμματισμός
  • Ελεύθερος χρόνος – πώς να περνάτε θετικά τον ελεύθερο χρόνο σας
  • Υγεία – υγιεινή διατροφή, άσκηση και καλές συνήθειες για σωστή διαβίωση
  • Εργασία – αναζήτηση εργασίας
  • Εκπαίδευση – ανώτατη εκπαίδευση, δια βίου μάθηση
  • Σχέσεις – κοινωνικές δεξιότητες και προσδοκίες
  • Μετακίνηση – πώς να μετακινηθείτε (ρεαλιστικά και προσιτά)
  • Ασφάλεια – αναγνωρίστε και ανταποκριθείτε στον κίνδυνο

Για να δείτε τα εργαλεία και να τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τα βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο. Τα εργαλεία είναι σε φάση πιλοτικής εφαρμογής οπότε ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην τελική τους έκδοση.

Θα ακολουθήσουν δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια επιμόρφωσης και δράσεις ενημέρωσης στην προσωποκεντρική μέθοδο και στα αποτελέσματα του έργου, τα οποία θα υλοποιηθούν την περίοδο Μάιος-Ιούλιος [2021].

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επίσκεφτείτε τον ιστότοπο του έργου http://www.autismholistic.eu/ καθώς και το HUB. Για να συμμετάσχετε στις δράσεις ή για να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, χρησιμοποιώντας είτε τη φόρμα επικοινωνίας είτε απευθείας μέσω email στο info@cyclisis.gr

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στις δράσεις μας, ή απλά να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να μας 
βρείτε*

Σαχτούρη 64 (ισόγειο), Πάτρα - 26222

Τηλ: +30 2610 326653
Email: info@cyclisis.gr

cyclisis.gr © 2024 | Created by Global Minds – Digital Agency

Created by