Με τις μετανάστριες/προσφύγισσες να εκτίθενται σε έναν κύκλο επισφάλειας που σχετίζεται με την έμφυλη βία, ενώ αντιμετωπίζουν εμπόδια στην αποκάλυψη των περιστατικών, αλλά και τις ντόπιες γυναίκες της επαρχίας να βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες στην καταγγελία, εντείνεται το φαινόμενο της υποαναφοράς. Εν συνεχεία, οι γυναίκες μικρότερων πόλεων έρχονται αντιμέτωπες με ελλιπείς υπηρεσίες, και οι μετανάστριες/προσφύγισσες στην Αθήνα με επίμονα κωλύματα πρόσβασης στις διαθέσιμες υπηρεσίες. Οι κοινές αυτές ανάγκες δύναται να βρουν βιώσιμες λύσεις αντλώντας από ολιστικά και συμπεριληπτικά μοντέλα στήριξης, με επίκεντρο της επιζήσασες (survivor-led approach). Το έργο επιδιώκει την προώθηση αυτής της προσέγγισης ως εναλλακτικής σε περιπτώσεις όπου οι κατάλληλες υπηρεσίες είτε δεν υπάρχουν ή δεν είναι προσβάσιμες.
Το έργο περιλαμβάνει την παροχή άμεσων υπηρεσιών πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας σε μετανάστριες/προσφύγισσες μέσα από μια survivor-led προσέγγιση, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος για την δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου για φορείς της Πάτρας, με στόχο την ενδυνάμωσή τους για βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκεί.
Η σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική εμπειρία περιλαμβάνει 3 στάδια:
– on-the-job training,
– βιωματικό εργαστήριο,
– ατομική στήριξη του επαγγελματία.
Οι ομάδες στόχου του έργου είναι οι μετανάστριες/προσφύγισσες που βιώνουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στην έμφυλη βία, οι επαγγελματίες και εκπρόσωποι κοινοτήτων της Πάτρας και του ευρύτερου Νομού Αχαΐας, καθώς και οι επιζήσασες στην Πάτρα και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Το Δίκτυο Μέλισσα, ως φορέας υλοποίησης και έχοντας εξειδίκευση στην έμφυλη βία που βιώνουν γυναίκες με πολλαπλή περιθωριοποίηση, αναλαμβάνει την άμεση παροχή υπηρεσιών και την δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού. Η Κύκλησις, ως εταίρος με έδρα και δράση στην Πάτρα και έχοντας εξειδίκευση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, θα συντονίσει την εύρεση των εκπαιδευόμενων και των ομάδων που θα δημιουργηθούν, ενώ θα παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με τις τοπικές ανάγκες για την καλύτερη μεταφορά του υλικού.
Το έργο “Από εκείνες για εκείνες: Διευρύνοντας μοντέλα καταπολέμησης της έμφυλης βίας με επίκεντρο τις επιζήσασες” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PREVENT, με φορέα υλοποίησης την Μέλισσα: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα και εταίρο την Κύκλησις. Το έργο “Preventing gender-based violence and violence against children” (PREVENT) έχει ως στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς και της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το PREVENT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,3 εκ. Συντονιστής του PREVENT είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ιδρύματος Μποδοσάκη ή του Κέντρου Στήριξης ΜΚΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.
Φορέας Υλοποίησης: | Εταίρος: |
![]() | ![]() |