Προσβάσιμη Ψηφιακή Εκπαίδευση για μαθητές με αυτισμό και νοητικές αναπηρίες: καινοτόμες λύσεις και βελτίωση των ικανοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού
Το έργο ISEC-ADE (Προσβάσιμη ψηφιακή εκπαίδευση για μαθητές με αυτισμό και νοητική αναπηρία: Καινοτόμες λύσεις και ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών), ξεκίνησε από μια διεθνή κοινοπραξία εταίρων με την υποστήριξη του προγράμματος E+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απάντηση στη διεύρυνση εκπαιδευτικό χάσμα και επιδείνωση των ανισοτήτων για τους μαθητές με ΔΑΦ και ΝΑ σε όλη την Ευρώπη, όπου η πρόσβαση σε ευκαιρίες μάθησης που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία για μαθητές με ΔΑΦ και ΝΑ είναι πολύ περιορισμένη.
Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού και μπορεί να εκμεταλλευτεί τα οφέλη και τις ευκαιρίες του. Ωστόσο, πρέπει επίσης να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους κινδύνους του ψηφιακού μετασχηματισμού, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός ψηφιακού χάσματος όπου ορισμένα άτομα μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από άλλα. Σύμφωνα με το EASPD (2020) η εμπειρία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, έδειξε συνεχή διαχωρισμό των ατόμων με αναπηρία στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Αυτός ο διαχωρισμός βιώνεται ιδιαίτερα από μαθητές με «αόρατες αναπηρίες», όπως οι συνθήκες του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ/ASC) και οι νοητικές αναπηρίες (ΝΑ/ID)
Για την κοινοπραξία ISEC-ADE, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με ΔΑΦ και ΝΑ κατά τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το είδος της σχολικής τους εκπαίδευσης, εφαρμόζοντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε μια χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμη και υψηλή ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα (UNCRPD).
Ως εκ τούτου, ο κύριος στόχος του έργου είναι να μειώσει το ψηφιακό χάσμα στην εκπαίδευση για μαθητές με αυτισμό παρέχοντας υποδομή ψηφιακής μάθησης ανοιχτής πρόσβασης (web app) προσβάσιμη σε μαθητές με αυτισμό και μια πλατφόρμα για κοινή χρήση ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Αυτό θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολικά συστήματα λόγω της έλλειψης ψηφιακών εργαλείων και εκπαιδευτικού περιεχομένου για τους μαθητές ΔΑΦ και ΝΑ.
Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται ένα σύνολο ψηφιακών ικανοτήτων ειδικά για το επάγγελμά τους, προκειμένου να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για την ενίσχυση και την καινοτομία της εκπαίδευσης, καθώς και διδακτικές ικανότητες ειδικά για ΔΑΦ και ΝΑ.
Σε σχέση με αυτήν την ανάγκη, θα παρασχεθεί περαιτέρω υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα με μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του ψηφιακού εργαλείου για προσιτές και ποιοτικές ευκαιρίες μάθησης, καθώς και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών, καθώς εργάζονται για την παροχή μιας δίκαιης εκπαιδευτικής εμπειρίας για μαθητές με αυτισμό και νοητική υστέρηση.
Αποτελέσματα/ Στόχοι Έργου
Το έργο ISEC-ADE θα οδηγήσει στη δημιουργία των παρακάτω αποτελεσμάτων για την πραγματοποίηση των στόχων του:
- Παροχή ψηφιακής μαθησιακής υποδομής ανοικτής πρόσβασης (διαδικτυακή εφαρμογή) προσβάσιμης σε μαθητές με ΔΑΦ και ΝΑ,
- Παροχή μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων που δημιουργούνται με την διαδικτυακή εφαρμογή,
- Δημιουργία μεθοδολογικών κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του ψηφιακού εργαλείου για προσβάσιμες και ποιοτικές ευκαιρίες μάθησης,
- Ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών με την ανάπτυξη και την παροχή ενός μαθήματος κατάρτισης σχετικά με ψηφιακή εκπαίδευση για ΔΑΦ και ΝΑ.
Εταίροι
SHIPCON LIMASSOL LIMITED (Κύπρος – συντονιστής φορέας)
Center for Special Education Support “Dr Peter Beron” (Βουλγαρία – εταίρος)
ΔΑΔΑΑ (Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger) (Ελλάδα – εταίρος)
Macedonian Scientific Society for Autism (Βόρεια Μακεδονία – εταίρος)
Research, education and support association Autism Institute – Skopje (Βόρεια Μακεδονία – εταίρος)
ΚΥΚΛΗΣΙΣ ΑΜΚΕ (Ελλάδα – εταίρος)
Αποτελέσματα προγράμματος
- Ιστότοπος έργου: https://isec-ade.eu/
- Πλατφόρμα Teach Space: https://teachspace.eu/
- Πλατφόρμα Teach Hub: https://teachhub.eu/
- Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/isecade.eu
- Πλατφόρμα αποτελεσμάτων έργων Erasmus+: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-CY01-KA220-SCH-000027701